Rus Belgelendirme ve Tescil İşlemleri

Rusya Federasyonu ürün belgelendirmesi tüketicilerin menfaatlerinin korunmasına yönelik olup ürün ve hizmet kalitesini ve güvenliğini geliştirmek amacıyla teknik yönetmelikler çerçevesinde yürütülmektedir. Ana Rus belgelendirme sistemi GOST R olarak kabul edilir ancak Gümrük Birliği (EAC) mevzuatı da uygulamaya zorunludur. 

EAC Belgelendirme / EAC Deklarasyonu ve Sertifikası

EAC Belgesi; Rusya Federasyonu, Kazakistan, Belarus, Kırgızistan ve Ermenistan birlikteliğinde kurulan Avrasya Gümrük Birliği ülkelerinde geçerli olan belgelerin genel adıdır. EAC Belgesi Gümrük Birliği ülkelerince ithal edilen ürünlerin mevcut yasa ve teknik yönetmeliklere uygun olduğunun belgelendirilmesi anlamını taşımaktadır. Ürünlerin farklı türlerini kapsayan Gümrük Birliği ilk teknik yönetmelikler 31 Aralık 2012 tarihinden itibaren geliştirilmiştir. EAC Belgesi Gümrük Birliği’nin mevzuatının uygunluğunun bir kanıtıdır.

Gümrük Birliği Belgesinin 2 tipi vardır: EAC Sertifikası ve EAC Deklarasyonu

EAC Sertifikası ithal edilecek ürünlerin Gümrük Birliği’nin Teknik Yönetmeliklerin güvenlik gerekliliklerine uygunluğu onaylayan bir belgedir. EAC Sertifikası belgelendirme sürecini başarıyla tamamlayan üreticilere sadece Gümrük Birliği’nce onaylanmış akredite kuruluşlar tarafından verilmektedir.

Teknik yönetmeliklere göre yabancı üreticinin Gümrük Birliği içinde mutlaka bir yetkili temsilcisi olmalıdır. Ayrıca, EAC sertifikasında / beyannamesinde hem üreticinin adı hem de üreticinin Gümrük Birliği sınırları içerisindeki yasal temsilcisinin adına yer verilmektedir.

Ürün belgelendirme beyanname şemasına bağlı olarak EAC Sertifikası imal edilen belirli bir parti ürünler için ya da seri üretim olarak imal edilen ürünler en fazla 5 yıllık olarak verilebilir. 1 yıldan fazla süresi olan EAC sertifikaların geçerliliğini doğrulamak için belgelendirme tarihinden sonra her yıl gözetim denetim gerekmektedir.

EAC Deklarasyonu; EAC Sertifikası, gibi ithal edilecek ürünlerin Gümrük Birliği’nin teknik yönetmeliklerine uygunluğu onaylayan bir belgedir. Genelde EAC Deklarasyonu teknik açısından daha az riskli ürünlere veya bazı sanayilerde kullanılmak üzere amaçlanan ürünlere verilmektedir. EAC Deklarasyonu aynı şekilde hem yabancı üreticilere hem de bunların Gümürk Birliği sınırları içinde olan yasal temsilci şirketlerinin adina verilmektedir. Bu belge hem parti hem de seri üretimine 1, 3 veya 5 yıllık olarak verilebilir. EAC Deklarasyonu yıllık gözetim denetim şartı gerektirmemektedir.

Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Bize Ulaşın

Görüş, soru ve önerileriniz için online iletişim formunu kullanarak bize ulaşabilirsiniz

Video Konferans / Telekonferans

İnternet üzerinden telekonferans ve video konferans görüşmeleri için bu bölümü kullanabilirsiniz